dimarts, 8 de desembre del 2015

Més tensió entre Turquia i Moscou.

Un error tècnic o una declaració d’intencions?

Les informacions són contradictòries, i el president rus, Vladimir Putin, va qualificar l’incident de “punyalada per l’esquena”.

El dia 24 de novembre l’exercit Turc va derivar un caça rus com a conseqüència  d’una invasió del seu espai aeri. Els pilots es van propulsar al sud de la frontera entre Turquia i Síria. Tant Turquia com Moscou no volen entrar en guerra, tot i que hi haurà conseqüències.



El passat dimarts 24 de novembre un avió rus, un Su-24, va ser abatut per les forces aèries turques. Aquest accident va tenir lloc a la frontera entre Turquí i Síria. Les forces turques van avisar repetidament al avió de que es trobava en el seu territori. Aquest, en no canviar de rumb, va ser derrivat. Aquestes van ser les declaracions oficials del govern de Ankara.  D’altra banda el Kremlin afirma que l’avió estava volant a 1km de distància de la frontera, sobre territori siri, i que la primera advertència que van rebre ja va ser el míssil. En unes declaracions Vladimir Putin va qualificar aquesta acció de d’una “punyalada per l‘esquena” i va advertir que hi hauria conseqüències. Aquest és un dels pitjors enfrontaments entre un membre de l’OTAN, Turquia, i Rússia des de fa mig segle.


Deixant de banda si l’avió havia penetrat o no en territori turc, el fusellatge i els dos pilots van caure en territori siri. Les primeres informacions sobre que havia passat amb els dos pilots eren confuses. Però posteriorment es va saber que els dos pilots van ser disparats per un grup de turcmans, gent de nacionalitat Síria que parlen turc i que lluiten contra el regim de Bashar el Asad, quan queien en paracaigudes. Aquest van afirmar que havien mort als dos pilots, tot i que en realitat només havien assassinat a un pilot, el comandant Rumyantsev. El segon pilot, que ja és troba en una base russa amb la resta de companys, nega la versió del govern turc en una entrevista amb mitjans russos. També va dir que el cel era clar i que en tot moment eren conscients de la posició en que és trobaven i que per cap error van penetrar en territori turc.
A més a més el president rus crida a fer boicot a l’economia turca, i intentar no viatjar a aquell país. Tan mateix el govern turc, en un intent de calmar els ànims, va dir que ell no tenia intenció d’atacar a  ningú, que ells nomes és defensaven. A partir d’ara el govern rus ha incrementat la seguretat en totes les operacions militars que es faran a Síria. En destaquen algunes com ara, cap avió volarà sol, sempre hi haurà un altre que el cobrirà. Es trobaran protegits, des de més distància, per una bateria de míssils poderosíssim i una bateria antiaèria. Totes aquestes mesures són en resposta a la petició que va fer el comandat en cap de l’exèrcit de Putin, que va trobar insuficients les mesures de defensa.


Paula Garrido Farré

Fonts:
El País
El Mundo
La Vanguardia
Telenotícies – TV3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada