dijous, 26 de novembre del 2015

IX Jornada Down Lleida

El passat dijous 5 de novembre a la Universitat de Lleida va tenir lloc una sèrie de conferències que estaven dins del marc de la IX Jornada Down Lleida. Aquesta jornada es va caracteritzar per dues conferències principals, tot i que com a preàmbul i per finalitzar hi van haver-hi dues conferencies més.
Com a preàmbul la Sra. Neus Vila, Dicerectora d’Estudiants de la Universitat de Lleida; el Sr. Miquel A. Cullerés, Director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida; la Sra. Montse Parra, Regidora de Polítiques a favor de la creativitat, la Cultura, l’Educació i els Esports; i la Sra. 

Pilar Sanjuán, Presidenta de Down Lleida van inaugurar la Jornada i van deixar pas a un petit vídeo que explica un dia quotidià amb una persona amb Síndrome de Down, concretament, el dia a dia d’un jove de Lleida anomenat Tonet Ramírez.
La primera conferència va començar a les 9:00 h. a càrrec del Sr. Juanjo Fernàndez, llicenciat en Filosofia i Lletres, i professor de matèries molt variades a Jesuïtes-Clot, de Barcelona. La xerrada del senyor Fernàndez  és titulava L’afectivitat i la Sexualitat ens inclouen a tots! En aquesta va explicar que aquest dos sentiments tan naturals per nosaltres també ho són per persones amb qualsevol tipus de deficiència. Va demostrar maneres de com fer que aquest tema no sigui tan tabú, en algun sentit, i com treballar-ho amb més gent.
La segona conferència va ser a càrrec del Sr. Josep M. Sanahuja; professor del Departament de Pedagogia Aplicada de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma se Barcelona. La xerrada s’anomenava El suport i la participació de tot l’alumnat: un repte de l’organització de l’escola inclusiva. En aquesta s’explicava en què consistia l’educació inclusiva i quins nivells hem arribat a assolir i quins ens falten per arribar. De tal manera va demostrar el nivell d’inclusió que hi havia en uns centres del Vallès Oriental.

Per finalitzar hi va haver una breu intervenció de tres institucions explicant la seva experiència com a voluntaris. Va començar el Col·legi Episcopal de Lleida que va explicar en què consisteix l’Aprenentatge i Serveis (APS) que ells nombren “Vols”. Tot seguit l’Institut Gili Gaya de Lleida va fer el mateix, tot i que el seu projecte s’anomena “Anima’t! Quedem?”. En els dos casos van tenir molt bones experiències i estaven disposats a repetir. En darrer lloc, ara ja sí, aquesta jornada, dos nois de l’Associació de Síndrome de Down de Lleida, juntament amb un tècnic van explicar la seva experiència dins del programa de “Nous Voluntaris”. En aquest projecte gent amb Síndrome de Down també son voluntaris en actes on se’l hi demanaven col·laboració.
Va ser un dia molt complert. Hi va haver una bona organització per part de Down Lleida. Els conferenciants van fer la seva explicació amena i destreta. Podies aprendre molt escoltant-los, a més a més, exposaven exemples amb els qual podies comprendre tot molt fàcilment. Per acabar la seva exposició, el Sr. Juanjo Fernàndez va explicar que les relacions eren com una flor i que cadascú fica els pètals que vol, com per exemple els del cos, la sinceritat, etc. I per acabar, i com a record, va repartir als assistents una pedreta transparent que simbolitzava el centre de la flor. Així volia que cadascú construí la seva flor i, d’aquesta manera, recordarien la seva conferència i la teoria dels pètals de flor. Jo crec que va ser un detall molt bonic ja que no hi ha gaires conferenciants que donin algun detall, perquè no fa falta que sigui molta cosa, però simplement amb aquesta pedreta ja hi ha molta gent que s’enrecordarà i, el més important ho aplicarà.
En la segona conferència, la del Sr. Josep M. Sanahuja, costava una mica si volies prendre apunts de la pantalla, però un cop ell ho explicava ho podies comprendre perfectament. En les conferències del final hi va haver algun problema de so per escoltar el testimoni de les noies que havien fet aquest voluntariat però poder escoltar de primera mà i de una noies tan joves, la seva opinió sobre una activitat tan altruista i que et pot ensenyar, molt va ser molt gratificant. Trobo que va ser una bona manera d’acabar aquella jornada. Almenys a mi em va deixant reflexionant sobre la seva experiència i que aquelles persones, amb síndrome de Down o altres discapacitats et poden aportar. Vaig trobar que eren unes conferencies molt interesants i que les persones que vam assistir vam aprendre molt, encara que no estiguessis estrictament relacionat amb el Síndrome de Down, hi havia coses que podies aplicar a la teva vida personal sense necessitat de patir qualsevol discapacitat o estar al costat d’algú que la pateixi.


PAULA GARRIDO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada