dijous, 26 de novembre del 2015

Intercanvi Lathi-Lleida

El darrer 5 d’octubre, els alumnes de 4t d’ESO van anar a fer un intercanvi a Lahti, Finlàndia. Van allotjar-se a casa de diferents alumnes finlandesos. Nosaltres hem fet una entrevista a tres alumnes de 4t d’ESO (Andrea Montagut, Laura Muriana i Sergi Liébana), per saber quina ha estat la seva valoració d’aquest viatge i si ha valgut la pena. També ens interessa saber quines són les diverses diferències entre la cultura i el seu sistema educatiu, ja que Finlàndia és famosa per tindre un dels millors sistemes educatius del món.

Entrevista a tres alumnes de 4rt d’ESO:
 Quants dies vau estar a Finlàndia?
Vam estar-hi 8 dies, del 5 al 12 d’Octubre.

Haguéssiu volgut anar menys o més dies?
Igual, una setmana, van ser els dies perfectes per un intercanvi.

En quina llengua us comunicàveu amb els finlandesos?
Ens comunicàvem sempre en anglès.

Creus que anant amb companys s’aprèn més o menys la llengua?
Menys, perquè estàvem molta estona junts i parlàvem català entre nosaltres.

Com era la relació que teníeu amb els vostres companys finlandesos?
Depèn molt. Va haver finlandesos que eren molt macos i estaven pendents de nosaltres, però n’hi havia d’altres que “passaven” de nosaltres.

Com era el clima, hi ha molta diferència amb el d’aquí?
Sí, allí a l’octubre ja feia molt fred, i aquí a l’octubre encara fa calor, i allí a l’hivern arriben a temperatures molt baixes.

Heu trobat molta diferencia amb els horaris?
Sí, ens despertàvem com aquí a Lleida per anar cada dia al institut, esmorzàvem a les 7:30-8, i després, a les 11, tothom dinava al menjador de l’institut. Sobre les 2 del migdia tornaven a menjar alguna cosa, i a les 4 de la tarda alguns ja sopaven. Després, a les 8, tornaven a menjar alguna cosa o altres menjaven a les 4 alguna cosa i a les 8 sopaven més. Una cosa que ens va cridar l’atenció també és que se’n anaven a dormi molt aviat, tothom a les 10:30 de la nit ja estava dormint.

Quina va ser la rutina a Finlàndia?
El primer dia ens el vam passar viatjant fins arribar a Lahti, vam arribar tard i després cadascú va anar a la casa que li tocava. El dia següent vam anar a fer classe amb els finlandesos, per la tarda vam anar a veure el poble de Lahti tots junts. El tercer dia vam anar a classe una altre cop, a les 11 vam anar a un bufet a dinar, i a les 5, alguns vam acabar les classes i vam anar a un parc a passar l’estona. Dijous vam anar a visitar la capital, Hèlsinki. El divendres vam fer més classes, i vam anar a veure per la tarda un partit de hockey. Dissabte va ser el dia en què cadascú estava amb les famílies. Diumenge vam anar a fer activitats al bosc i és quan vam fer l’activitat de la sauna i el llac. I dilluns ja vam tornar cap a Lleida.

Quines diferències hi ha entre els dos sistemes educatius?
Les diferències que ens van impactar més van ser que feien 75 minuts de classe, sense fer pati, i tenien 10 minuts de descans entre classe i classe. També ens va impactar que dinaven al menjador a les 11 del matí.

 La relació professor alumne a Finlàndia és la mateixa que aquí?
No gens, són molt freds. Un dia la Sílvia Marín ens va venir a donar una abraçada i els finlandesos es van quedar molt parats, perquè suposo que a ells mai els seus professors els hi donen abraçades. I el dia que vam arribar, quan ens vam presentar ens van donar dos besitos súper ràpids, molt freds, com si fossin tímids.

Creieu que el lloc on vau anar està ben triat o haguéssiu preferit anar a una altra part de Finlàndia?
No, vam trobar que era un lloc ben triat i bonic.

 La relació entre el preu i la qualitat del viatge va estar bé?
Sí, però creiem que vam anar a visitar poques coses i que vam fer moltes classes.

 Teniu ganes que ells vinguin a Lleida?
Sí.

Tornaríeu a repetir vosaltres sols la experiència?
No, perquè amb companys t’ho passes millor, i si no vas amb ningú et sents molt sola.

Què és el que us va agradar més del viatge?
Diumenge vam anar a banyar-nos a la sauna i després al llac, consistia en primer anar a la sauna a calentar-nos quan teníem molta calor, corríem cap a fora a banyar-nos al llac que estava congelat, va ser una experiència molt guay!

 Què és el que no us va agradar del viatge?
Una de les coses que no ens va agradar va ser que vam estar moltes hores fent classe. I també, el menjar del menjador, que era horrible.

 Que haguéssiu volgut fer en lloc de fer tantes classes?
Doncs anar a visitar més coses junts, perquè estàvem separats per classes i poques estones podíem estar junts.

 Heu après alguna cosa de l’experiència?

Sí, hem après la cultura d’allí, el menjar típic que és el ren, l’esport típic que és el hockey, l’educació que tenen, que és molt diferent d’Espanya, els horaris que segueixen. També ens va cridar molt l’atenció que sempre van descalços per casa i alguns per classe. A l’hora de dinar, per exemple, deixen totes les motxilles al passadís i ningú roba res, és més, un dia em vaig deixar el mòbil quan vam anar a veure el partit de hockey i jo ja pensava que l’hauria perdut o que me l’haurien robat, però me’l van portar ells. En definitiva, és una cultura molt diferent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada