dissabte, 11 d’abril del 2015

X Jornades de la filosofia moderna


El proppassat cap de setmana va tindre lloc les «X Jornades de la filosofia moderna». L’acte va estar organitzat i va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (a l’antic Hospital de Santa Maria). Aquest va començar el divendres 20 de març a les 18.00 h de la tarda amb una conferència de Salvi Turró, professor de filosofia en la Universitat de Barcelona, va concloure a les 19.15 h. A les 19.30 h, Ramon Torné, Carlos Goñi i la Carme Merchán van exposar diferents temes relacionats amb la filosofia a tall d’exemple «La meva experiència de l’ensenyament de la Filosofia». El dissabte, a les 10 h del matí, vam assistir a la conferència en la qual van participar els professors Ramon Camats, el Josep Maria Porta i el Josep Serra amb diferents temes.

En primer lloc, el senyor Ramon Camats, ens va delectar amb la conferència anomenada «La pregunta definitiva», que tractava sobre el suïcidi. En aquesta conferència va argumentar sobre que el suïcidi no és solament un fet vinculat a un trastorn mental, sinó que també hi ha diversos factors socials.
Va plantejar dos tipus de preguntes: la primera va ser si en algun moment es podrà fer una pregunta objectiva sobre el suïcidi, i la següent sobre si no val la pena viure. També va comentar que hi ha equips de prevenció del suïcidi. La conferència va ser molt interessant, ja que ens va informar d'un tema tabú per la societat.

Seguidament, el senyor Josep Serra ens va exposar una enraonia anomenada «La Revolució Francesa. Descansi en pau». Vist l'exposició, vam aprendre que els tres ideals de la Revolució Francesa, a hores d’ara, havien fracassat. La fraternitat, això que la societat s’ajudaria entre si, no passa. La igualtat i la llibertat s’havia fet el possible per portar-ho a la pràctica, però per exemple en l'àmbit econòmic, la mà invisible deixava enrere el progrés en el qual podíem haver avançat.

I per concloure, el senyor Josep Maria Porta, ens va exhibir una al·locució anomenada «El problema de la Filosofia en la Filosofia contemporània». Segons el que va presentar, la filosofia es compon de tres branques: humanística, científica i social. I que la filosofia està estructurada en tres imperis: el Rus, l’Europeu i el Nord-americà. En conclusió, la filosofia contemporània és com un glop d’aigua.
Aquestes conferències van acabar a les 11.30 h. Van ser unes grans jornades on la gent va poder gaudir d’unes conferències d’allò més interessants.




Jesús Vallverdú, Thais Contreras i Carlota Viñes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada