dimecres, 26 de novembre del 2014

Crònica Mobile History Map


El passat dia 13 de novembre, a l’institut Manuel de Montsuar s’ha celebrat a les 15:40 una conferència sobre una aplicació anomenada Mobile History Map. la qual és un projecte  de georeferenciació col·laborativa del patrimoni cultural (material i immaterial) recollit per les escoles de Catalunya, amb la finalitat que pugui ésser consultat per la ciutadania des d’una APP específica i des d’un dispositiu mòbil. Aquesta conferència ha estat dividida en dos parts: a la primera, i d’una forma teòrica,  s’ha parlat de com va començar aquesta idea i com l’havien duta a terme per crear l’aplicació d’una manera senzilla i més lúdica pels alumnes. La segona part ha estat més pràctica on ensenyaven als assistents com utilitzar-la, per així poder ensenyar-los-hi als seus alumnes.

A les 15:40 quan hem entrat a la sala polivalent ens hem adonat que érem els més joves de tota la sala i els més inexperts en temes d’aplicacions per a mòbil, ja que les persones que hi havia eren professors de tecnologia o informàtica, com el Xavier Jauset i el Jesús Pubill del nostre mateix institut.

Al començament de la conferència han començat a parlar de com va començar aquesta idea i de què tractava: una aplicació on s’hi podia recollir uns 443 elements del patrimoni cultural de Catalunya explicats al detall mitjançant text combinat amb recursos multimèdia (fotos, vídeos i notes de veu). A continuació ens han explicat, que l’ús d’aquest projecte a les escoles i als instituts era per promoure la utilització del mòbil a les classes fent d’ell un recurs pedagògic i lúdic al mateix temps, així deixant enrere el mite del qual es parla: - Que només utilitzem el mòbil a classe per parlar pel Whatsapp. Això és un projecte el qual implica la col·laboració d’alumnat i professorat per fer d’ella una aplicació eficaç pels nouvinguts a Catalunya, on mitjançant la informació extreta pels alumnes de cada element patrimonial i amb l’ajuda de diferents recursos multimèdia, en podem saber més i més sobre ells i així no anar a visitar-ho a cegues.

La segona part de la conferència ha estat una mica més divertida i amena on han explicat com utilitzar l’aplicació i com afegir les aportacions dels alumnes a aquests punts de georeferenciació. Primerament, ho han explicat al canó mitjançant el seu ordinador i connectant també la tableta, per veure com es veia l’aplicació des d’un dispositiu mòbil. A continuació, han fet grups de 4 i 5 persones, amb un ordinador per grup on han pogut, gràcies als comptes d’usuari, que els hi havien donat prèviament, començar a crear aportacions a punts de Lleida.

Finalment, s’ha acabat la conferència veient què havia fet cada grup i explicant com ho havien fet. I, és clar, amb un fort aplaudiment pels conferenciants.

A nosaltres ens ha semblat una idea molt interessant i esperem veure-la en procés als instituts i sobretot al nostre. És una llàstima ja que no podrem formar part del projecte perquè no va dirigit a Batxillerat, però esperem i desitgem que sigui un bé pels instituts, on els alumnes s’ho puguin passar d’allò més bé.






Jesús Vallverdú i Marc Barrios



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada