diumenge, 9 de novembre del 2014

Aprenentatge i Servei, tasques a la comunitat



El nostre institut, sempre buscant l’excel·lència, ha posat en marxa aquest nou curs un projecte que es basa en tasques d’aprenentatge i servei a la comunitat -APS-, el qual es duu a terme entre els alumnes de 4t d’ESO.

Així doncs, l’institut es va posar en contacte amb els centres i institucions de l’entorn tot cercant aquelles mancances que, amb l’ajuda dels alumnes, es podrien suplir. L’’escola Sant Jordi, la del Secà de Sant Pere, la residència d’Alpicat, el CEIP Terres de Ponent, l’Alpicat Solidari i  l’ONG Arrels són els principals centres amb els quals s’està col·laborant.

Un aspecte que cal remarcar d’aquesta iniciativa és el fet que, lluny de buscar simplement un lloc on enviar a un grapat d’alumnes a feinejar, s’ha intentat que cadascun dels voluntaris desenvolupi una tasca que, a la llarga, esdevingui un acte amb un valor real. S’ha procurat que sigui, doncs, un autèntic servei de voluntariat, realitzat amb iniciativa i humanitat.

El projecte, creat i coordinat per la Begoña Esteban, la Roser Galiano i la Rosa Sol, sembla estar, tant entre alumnes com entre entitats, generant molt bona acollida. Tenint en compte que aquest es desenvolupa des d’etico-cívica, són els professors que imparteixen aquesta assignatura, el Ramón Camats, l’ Àngels Serrano i la Montse Galí, els encarregats d’estudiar la tasca realitzada pels voluntaris.

L’avaluació dels alumnes la fa l’entitat on aquests han estat ajudant i es té en consideració si la persona és autònoma i si treballa o col·labora. Aquests criteris d’avaluació constitueixen un 70% de la nota d’ético-cívica de tots els alumnes de 4t. L’altre 30% s’atorga a partir d’un treball escrit,  en el qual es presenta la tasca realitzada en aquella entitat.

Per finalitzar el projecte i en darrer lloc, han d’exposar el producte final als alumnes de 3r d’ESO amb l’objectiu de familiaritzar-los amb la tasca que hauran de desenvolupar el curs vinent.

Segons el nostre parer, aquesta nova iniciativa és una molt bona carta de futur, ja que si, poc a poc, els nens aprenen a ser solidaris i a tenir més valors, el món, d’aquí uns anys, pot canviar i millorar. Els joves són el nostre futur i ells seran els que hauran de prendre la iniciativa més endavant. Si senten la satisfacció d’ajudar algú que ho necessita, haurem fet un gran pas endavant per a que el món canviï cap a bé. Esperem que l’APS tingui èxit i que els alumnes de 4t  aprenguin a ser millors persones, ja que això és una part essencial de la vida. Personalment, ens agradaria molt tornar a fer 4t d’ESO per poder viure aquesta experiència, ja que sembla molt enriquidora i útil per a la vida.


Laura Calvo, Mar Estall i Paula Seuma


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada